Hogedruk air heater

CASE 

Om de kwaliteit van haar producten te verbeteren, ontwikkelde onze klant een nieuw productieproces waarbij onder hoge druk hete lucht benodigd was. Daar was echter nog wel een geschikte brander voor nodig. Hiervoor deed deze firma  een beroep op Xeamos.

Goede vraag

De vraag aan Xeamos: kunnen jullie een gas-gestookte heater maken die warme lucht tot 550 graden genereert, die kan starten onder een tegendruk van minimaal 2 bar en die nog steeds functioneert onder tegendruk van 5,5 bar? Daar moesten we even over nadenken. Daarnaast moest een regelbereik van minimaal 10:1 worden gerealiseerd.

Ontwerpen, ontwikkelen, berekenen

Na het vastleggen van de specificaties, zijn we gaan ontwerpen en ontwikkelen. Het ontwerp hebben we vervolgens getoetst aan de specifieke wet- en regelgeving die op dit soort processen van toepassing is (EN 746-2) Zo maakten we onder meer de nodige SIL-berekeningen, om te verifiëren of onze ontwerpen voldeden aan het vereiste Safety Integrity Levels , SIL2 en SIL3

Het drukvat dat deel uitmaakt van de installatie is ontworpen volgens Categorie IV van de PED en geproduceerd onder Module G.

Werkend systeem

Onze berekeningen en ontwerpen leverden uiteindelijk een werkend systeem op, dat we zelf op de testfaciliteiten van de eindgebruiker in Duitsland met onze verkooppartner in Duitsland in bedrijf hebben genomen. Het systeem bestaat uit een ketel met brander en drukvat, gas- en luchtstraat en PLC besturing.

150 kW bij lambda 1,4 en 0 barg tegendruk

150 kW bij lambda 1,6 en 6 barg tegendruk

 

Wachten op de eerste resultaten

De test engineers van onze klant hebben de installatie in het najaar van 2015 in gebruik genomen, om de resultaten van het nieuwe productieproces onder daadwerkelijke productieomstandigheden te onderzoeken. Aan het systeem zal het in elk geval niet liggen. De gasbrander (met een vermogen van 300 kilowatt) functioneert volgens de gevraagde specificatie.

Zelf een vraag? Onze engineers beantwoorden ‘m graag!

Contact opnemen