Air heaters voor het testen van sensoren

CASE 

Sensata is een belangrijke leverancier van sensoren voor de automotive. Veel van die sensoren moeten bestand zijn tegen enorme temperatuurwisselingen. Om deze High Temperature Sensors hierop te kunnen testen, vroeg Sensata ons een oplossing op maat te ontwikkelen.

Uiteindelijk hebben we twee luchtverhitters modellen ontwikkeld. Eén heater om temperaturen tot 1.000 graden mee te genereren (linker afbeelding). En één systeem om lucht in een testopstelling tot 1.200 graden te verhitten, om de temperatuur van dieseluitlaatgassen te simuleren (rechter afbeelding).

 

Single-burner heater 1000°C

Triple-burner heater 1200°C

Luchtovermaat en luchtondermaat

Een extra vereiste was dat de branders zowel met luchtovermaat als luchtondermaat moesten kunnen draaien. Dit om het effect van verschillende omstandigheden en verbrandingssoorten op de sensoren te kunnen meten.

500 mbar tegendruk

Bijzonder is verder dat de brander ook onder  een tegendruk van 500 mbar diende te  functioneren; Ook de componenten om de brander heen hebben we hierop aangepast. De testopstelling die we hebben geleverd bestaat uit een stalen ketel en een brander in een vuurvaste bemetseling, voorzien van een brandstofpomp en een regelunit. 

Vervolgopdracht

Na een uitgebreide praktijktest zijn beide opstellingen de eerste helft van 2013 in het Belgische testcentrum van Sensata in gebruik genomen. Naar volle tevredenheid van de opdrachtgever, want de installaties worden inmiddels volcontinu gebruikt voor het uitvoeren van tests. Begin 2016 is daarom een derde speciale heater geleverd, welke traploos warme rookgassen kan produceren tussen de 300 en 1000°C. Dit ook bij een tegendruk tot 500 mbar. 


“De eisen waaraan onze testopstelling moest voldoen… dat kun je eenvoudigweg niet met standaardsystemen inrichten. Dan is het erg prettig als er een partij is die met je meedenkt over een maatwerkoplossing.”

JOHAN LAEVEREN / SENSATA

Zelf een vraag? Onze engineers beantwoorden ‘m graag!

Contact opnemen